Deze carport mag wel van de gemeente!

Auto liefhebbers zullen het herkennen. Voor het behoud van je auto is het beter als deze goed beschermd staat tegen UV straling die je lak aantasten, zonlicht die de bekleding zal laten verkleuren en andere weersinvloeden. Vooral bij klassieke auto’s en auto’s met een stoffen cabriolet kap is het van belang dat deze niet in het volle zonlicht staan en niet voortdurend nat regenen. Het is slecht voor de lak, het mooie bezit kan gaan roesten en de stoffen kap kan groen uitslaan als deze onder bomen staat. Ook vallende eikels kunnen voor grote schade zorgen. Deze schade wordt vaak maar eenmalig vergoedt. Daarom is het zaak om tijdig passende maatregelen te treffen.

Maar wat als de gemeente het je niet toestaat om een carport of garage te bouwen? Of je zou wel een garage willen maar de kosten zijn te hoog? Een garage en een traditionele carport heeft ook een vast dak en juist een vast dak is vaak het probleem met een toe te kennen bouwvergunning. Het bouwquotum is bereikt of je wilt het juist bewaren voor andere triviale zaken zoals een uitbouw van het huis.

Vaak wordt het dan behelpen met een bouwzeil of het spannen van een doek dat daar helemaal niet voor bedoeld is. Zo’n doek moet groot zijn want anders kunnen er geen twee  auto’s onder en een groot doek vangt juist weer veel wind. Aan de bevestiging worden dan ook hoge eisen gesteld wil je andere grotere schades juist voorkomen!

In de loop der jaren zijn wij regelmatig benaderd met dit vraagstuk en hebben al vele speciaal ontwikkelde doeken geplaatst boven parkeerplaatsen. Van auto’s maar ook fietsen en scooters etc. Deze doeken worden gezekerd met geborgde spanners en andere deugdelijke materialen en voorzien van stevige hardhouten palen die het geheel goed op zijn plaats houden. In het geval van vallende eikels en blad kunnen waterdoorlatende doeken gebruikt worden omdat deze minder op afschot geplaatst dienen te worden en daardoor ook minder wind vangen. Ook wordt de piekbelasting al uit de wind gehaald door de transparante doeken.

Ook een pergola mag vaak wel gebouwd worden als het maar geen vast dak betreft. Een zeil of zelfs een gaas valt daarmee binnen de mazen van de wet als het om een permanent bouwwerk gaat. Onze spandaken zijn eenvoudig te verwijderen en daarmee goed verdedigbaar als niet permanent dak ook al door het luchtige karakter.

Kortom er is vaak meer mogelijk dan u denkt als auto afdak binnen de mazen van de wet!

Ga naar portfolio/carports voor meer voorbeelden

Disclaimer: Tendenz stelt zich niet verantwoordelijk voor de juridische implicaties van de beschreven oplossingen in specifieke gevallen.