Doe meer met Harmonica schaduwdoeken!

Even uitleggen; een harmonica schaduwdoek wordt in de meeste gevallen toegepast in een houten constructie ook wel pergola genoemd. Dat het harmonica schaduwdoek zo populair is in een pergola heeft meerdere redenen… Ten eerste is het doek zeer flexibel wat zon of schaduw betreft.

Het doek “loopt” over staaldraden en wordt met een koord bediend en is in enkele seconden open of dicht. Nog makkelijker te bedienen dan een parasol dus. Dat is fijn want dan kun je ‘s morgens als de zon nog niet zo sterk is lekker je koffie in de zon drinken en als het dan te heet wordt schuif je het harmonica schaduwdoek gewoon even dicht of gedeeltelijk dicht zodat andere zonaanbidders nog wel van de zon kunnen genieten.

Ten tweede is het vaak de meest efficiënte manier van schaduw creëren in een pergola. Een harmonica schaduwdoek is immers rechthoekig en sluit daarom mooi strak aan bij de binnenmaat van een pergola zodat er weinig kieren zijn waar de zon nog doorheen kan schijnen. Andere schaduwdoeken hebben curves die nodig zijn om een doek strak te kunnen spannen en moeten met spanners worden gemonteerd. Die spanners en curves nemen plaats in waardoor de werkelijke oppervlakte van de schaduw kleiner is dan de binnenmaat van de pergola. Minder schaduw op dezelfde oppervlakte dus.

Op de schets zie je dat je met een strak doek nogal wat schaduw verliest aan de spanners in de hoeken en de curves die ervoor zorgen dat een schaduwdoek strak kan worden gemonteerd. Een harmonica schaduwdoek heeft dit nadeel niet.

Help, mijn pergola heeft niet de juiste maten voor een standaardmaat harmonicadoek! Wat kun je doen?

Harmonica schaduwdoeken worden standaard aangeboden in 3 breedtematen: 200 cm, 290 cm en 370 cm. De lengte of uitval varieert en is eenvoudig in te korten dus de breedte is het belangrijkst. Daar moet je je even op concentreren. Eventuele overlengte van een harmonicadoek “verdwijnt” ook wel in de pergola daar hoef je je niet al te veel zorgen over te maken maar een te smal harmonicadoek in een te brede pergola is niet echt een leuk gezicht en bovendien ga je dan lekkere schaduw missen onder de pergola! Natuurlijk kun je er voor kiezen om een maatwerk harmonicadoek te laten maken, maar hier volgen nog een paar ideeën die dit misschien overbodig maken.

1 Denk er eens aan om het harmonicadoek een kwartslag te draaien. Veel mensen denken automatisch vanuit de lengterichting van een pergola of lengterichting van hun tuin etc. Maar een harmonicadoek kun je ook een kwartslag draaien en dan komt de maat soms ineens wel veel beter uit! Of er kunnen er dan twee naast elkaar worden gemonteerd. Een pergola met een binnenmaat van 280 x 300 cm kan dan ineens wel worden voorzien van een standaard maat harmonicadoek van 290 x 300 cm.

2 Plaats een extra balk met liggers en creëer zo een vak waarin een standaardmaat harmonica schaduwdoek wel mooi past. Stel je voor je bestaande pergola heeft een binnenmaat van 360 x 400 cm. Een standaardmaat doek van 290 cm is veel te smal, een doek van 370 weer te breed. Plaats dan een extra balk in de pergola zodat je een vak krijgt van 300 cm x 400 en plaats daar dan een standaardmaat doek in van 290 x 400 (hou altijd aan beide zijdes van een doek 5 cm speling aan zodat het harmonicadoek niet gaat schuren tegen het hout). Leg liggers over de balken heen en laat daar een mooie klimplant overheen groeien. Het lijkt dan allemaal zo bedacht en de plant geeft na een tijdje ook de gewenste schaduw!

Hier zie je een voorbeeld van een pergola die is aangepast met een extra vak met liggers zodat het lijkt of alles zo bedoeld is. Over de liggers kun je mooi klimplanten zoals een druif of Clematis laten groeien die op den duur ook weer schaduw geven. Het geheel is verder uitgevoerd met een winddoek aan de achterzijde, schuifgordijnen aan beide zijkanten en rolgordijnen voor buiten achter de voorste balk.

Wat kun je nog meer doen met de veelzijdige harmonicadoeken?

Denk er eens aan een harmonica schaduwdoek van muur tot muur te spannen. Er is namelijk niet altijd een pergola benodigd als het doek aan beide kanten maar bevestigd kan worden. Muren kunnen dat ook. Ons advies is wel om dan eerst even een nette plank tegen de gevels te bevestigen zodat je niet een veelvoud van gaten in de muren hoeft te boren maar gewoon kunt schroeven in het hout. Haal je het doek ooit weer weg dan zit je niet met een muur vol lelijke gaten.

Een hele pergola is ook niet altijd nodig. In veel gevallen willen mensen wel een harmonica schaduwdoek boven het terras maar geen balk waar je vanuit de woonkamer tegen aan kijkt. De staaldraden waarmee een harmonicadoek wordt opgehangen (2 voor 200 cm breed doek, 3 voor een 290 cm breed doek en 4 voor een 370 cm breed doek) bouwen wel de nodige spanning op. De staaldraden moeten strak worden gespannen anders gaat het harmonicadoek doorhangen en beweegt het niet zo licht bij het bedienen van het doek. Dat en het feit dat een doek aan beide kanten bevestigd moet worden is een technische uitdaging die bijvoorbeeld op de volgende manier opgelost kan worden.

Een voorbeeld van een “pergola” waarbij je geen hinderlijke balk in het zicht hebt vanuit de woonkamer! Om de kracht van de staaldraden op te vangen is het wel gewenst om de staander rechts in beeld te ondersteunen met een tweede staander. Hier was de bevestiging aan de linkerzijde tegen een muur van de uitbouw van de buren.
Kleine harmonica schaduwdoeken onder het glas. Kan vaak alleen in een houten aanbouw vanwege de kracht op de staaldraden.

Harmonica schaduwdoeken zijn ook geschikt om onder het glas te plaatsen als zonwering voor de serre. Zorg er in dat geval voor dat als dat binnen gebeurd dat er brandvertragend doek wordt gebruikt. Buiten kan het reguliere HDPE doek wel. Je kunt dan als je het mooi vindt ook waterafstotende stof gebruiken omdat er toch geen water op zal komen en je dus geen rekening hoeft te houden met de afvoer van dat water.