Lange tijd waren er uitsluitend waterdoorlatende harmonicadoeken te koop maar nu zijn er ook waterdichte varianten beschikbaar. Ideaal zou je zeggen maar lees eerst even deze “gebruiksaanwijzing” waarin we de voor-, maar ook de nadelen belichten! Een goed advies is immers belangrijk, dan kun je een betere keuze maken.
- Onder een waterdicht harmonicadoek blijft de warmte meer hangen. Dat kan een voordeel maar ook een nadeel zijn. Doordat het doek 100% dicht is kan de warmte er niet doorheen maar moet er omheen. In een kleine stadspatio kan dit voor problemen zorgen. Op een winderig dakterras hoeft dit geen enkele rol te spelen. Maar hou er wel rekening mee!
- Een waterdicht harmonicadoek moet goed op afschot worden gemonteerd. En met goed bedoelen we ook echt 15-20 cm per meter of meer. Bij een standaard breedte doek van 290 cm is dat dus 45-60 cm oftwel een halve meter! Het is verstandig om hiermee rekening te houden bij de bouw van je pergola of frame want in een “normale” pergola staat het heel vreemd als het doek er zo schuin in hangt…
- Een waterdichte stof is een heel ander type stof. Natuurlijk zul je zeggen; logisch, maar de uitstraling is ook totaal anders. Een waterafstotend doek is veelal een Polyester doek wat is gecoat met teflon of een andere coating en is 100 dicht, fijner van structuur, niet open en transparant. Daardoor ook lastiger schoon te maken en te houden en gevoeliger voor vervuiling. Bij een transparant open doek kun je met een hogedrukspuit de vervuiling er van onderen afspuiten. Dat lukt niet bij een waterafstotend doek dan moet je op een ladder.
- Waterdicht heeft een hoger prijskaartje. Hier kunnen we kort over zijn; het doek is inkoop duurder want het betreft een ander materiaal en het doek heeft meer materiaal gewicht per vierkante meter.
- Het is waterafstotend niet waterdicht. Wat is het verschil? Als we een strak zonnedoek maken van waterafstotende stof dan worden de naden “getaped” voordat ze worden gestikt. De garens waarmee gewerkt wordt bevatten een katoenen kern die opzwelt bij contact met water waardoor de gaatjes die ontstaan tijdens het naaien extra worden afgedicht. Bij een harmonicadoek moet zoveel worden gestikt en tapen is dusdanig arbeidsintensief en dus duurder dat deze doeken niet getaped worden en dus niet 100% waterdicht kunnen zijn. je moet het maar weten!
- Het grote voordeel is dat ze waterafstotend zijn! Dus je kunt eronder blijven zitten bij motregen of een lichte bui. Bedenk wel dat de regen vrijwel nooit 100% loodrecht naar beneden komt en dat de plek die droog blijft wellicht een andere is die je je had voorgesteld… Bovendien daalt de temperatuur meestal flink als het regent en blijf je dan überhaupt in de tuin zitten?
Nu kun je alle plussen en minnen goed tegen elkaar afwegen. Het is goed mogelijk dat je alsnog beslist om voor een waterdoorlatende versie te gaan of toch besluit tot de aanschaf van een waterafstotend exemplaar.
Ben je blij met dit eerlijke advies? Deel het deel op facebook, twitter of instagram!