Waterdoorlatend schaduwdoek

De Nesling waterdoorlatende doeken zijn gemaakt van 280 gr/m2 HDPE oftewel High Density Polyethyleen. Het is in de basis dezelfde heldere kunststof als waar de bekende limonadeflessen van zijn gemaakt. Alleen is aan deze stof een UV degradatieremmer toegevoegd en een kleurstof of het doek is een mix van verschillende kleuren die van een afstand een bepaald kleurbeeld geven. Het type doek is een technisch breisel (het doek wordt niet geweven maar geknoopt) dat veel in kassen wordt toegepast.

Schermafbeelding 2015-04-04 om 21.34.10

Het geeft namelijk schaduw in verschillende gradaties al naar gelang de dichtheid en kleur van het doek.

De UV-A en UV-B factor van de doeken is onafhankelijk  getest door TNO en bedraagt 90-95% afhankelijk van de kleur van het doek. Alleen een geweven doek -zoals onze waterafstotende doeken- bieden meer bescherming.

P1060587

Fabricage:
Polyethyleen wordt gemaakt door polymerisatie van Etheen. Etheen is een product van Nafta een aardolie derivaat. Polyethyleen wordt in twee verschillende fabricageprocessen gemaakt:

Hogedichtheidspolyethyleen (HDPE of PE-HD) wordt gemaakt bij lage druk (!) met behulp van een katalysator

Lagedichtheidspolyethyleen (LDPE of PE-LD) wordt bij hoge druk (!) gemaakt zo’n 200 MPa = 2000 bar.

Een verkoper die u verteld dat HDPE beter is omdat het onder hoge druk wordt gemaakt weet dus niet waar hij/zij het over heeft! De verwarring is echter verklaarbaar.

Veiligheid:
HDPE kan worden belast tot een temparatuur van 90 graden celsius kortstondig tot 10 graden meer. Het zal bij onvolledige verbranding koolmonoxide gassen af kunnen geven omdat het voor een belangrijk deel uit koolstof en water bestaat. Gebruik binnenshuis van de standaard doeken is dus ook niet aan te raden en zelfs gevaarlijk bij afgesloten ruimtes!

Speciaal voor verwerking binnenshuis en op beurzen etc. zijn brandbestendige doeken verkrijgbaar waar wij u op verzoek ook mee kunnen helpen.

Milieuaspecten:
Bij volledige verbranding in een afvalverbrandingsinstallatie ontstaan daaruit alleen de niet-giftige stoffen koolstofdioxide en water. Het verbranden van polyetheen levert dan ook geen direct gevaar op voor mens en milieu. Het is wel zeer moeilijk biologisch afbreekbaar en daarom is het belangrijk om een afgedankt doek of delen daarvan niet in de natuur te laten maar in te leveren via de huisvuilverbranding.

Kwaliteiten:
Polyethyleen neemt slechts zeer gering water op (< 0,02%) en is dus rot en schimmelvrij. Het is ijzersterk en scheurt bijna niet verder. De kwaliteit wordt verder uitgedrukt in gram per m2 of ounce per yard. De Nesling doeken zijn gemaakt van 280 gram/m2 wat een ideale mix is gebleken van elasticiteit, rekbaarheid, schaduwwerking en gewicht. Meer is niet nodig en zou uitsluitend kostenverhogend werken. Minder is niet aan te raden!
De kwaliteit van een doek wordt verder voornamelijk bepaald door de manier van verwerking. Welk garen is er gebruikt, zijn de naden dubbel of zelfs driedubbel gestikt etc. Door gebruik te maken van gelaste RVS beugels op de hoeken wordt de kracht beter verdeeld in het doek omdat het wordt doorgegeven door middel van een sterke nylonband. Een aangebracht zeiloog heeft deze trekkracht veel minder.

Voordelen:
Doordat de doeken transparant zijn van structuur laten ze ook de warme lucht van onder het doek beter door dan een waterafstotend doek. Ze vangen de piekbelasting in windkracht beter op waardoor ze beter geschikt zijn voor winderige plaatsen zoals hoge dakterrassen, aan zee, etc. De doeken zijn licht van gewicht en zullen na installatie na enige tijd mooi gladtrekken.

Schaduwwerking:
De waterdoorlatende doeken bieden afhankelijk van de kleur en de dichtheid 90-98% schaduwwerking/bescherming tegen schadelijke zonnestraling (UV-A-B) bedraagt 90-95% Hoe donkerder de kleur hoe hoger de schaduwwerking. Ze zijn allen geschikt voor toepassing op kinderdagverblijven, verzorgingstehuizen etc. en mogen de classificatie SPF50+ dragen. (Sun Protection Factor) ook wel bekend van de zonnebrand producten.

Schoonmaken:
Gebruik liever geen groene zeep om doeken te reinigen. Groene zeep reinigt wel maar laat een vettige laag achter die ervoor zal zorgen dat het doek hierna sneller vuil wordt. Dit proces herhaalt zich steeds sneller uiteraard. Gebruik liever het door ons aangeboden IOSSO reinigingsmiddel wat bovendien 100% biologisch afbreekbaar is. In combinatie met de hogedrukspuit (geen hoge druk toepassen bij waterafstotende doeken!!) verkrijgt u een 100% schoon doek ook nog na jaren.

Let op:
Voor maatwerk doeken gebruiken wij andere materialen dan hierboven omschreven. De kleur kan licht afwijken en de dichtheid is vaak hoger zodat grotere constructies mogelijk zijn.

Door |2017-03-17T13:16:37+00:00maart 29th, 2015||Reacties uitgeschakeld voor Waterdoorlatend schaduwdoek

Waterafstotend schaduwdoek

Het door ons gebruikte materiaal is een polyester doek zoals dat zijn waarde bewezen heeft in de scheepvaart. Het is geweven niet geknoopt en is gecoat met de gepatenteerde stof “teflon” van fabrikant DuPont.  Hierdoor parelt het water als het ware van het doek. Het doek is niet transparant en biedt daardoor een hogere bescherming tegen de schadelijke UV-A en UV-B straling van de zon. De details verraden een lange ervaring in de productie van schaduwdoeken voor op het terras want zelfs gecoat is de kleur van het doek een beide zijden gelijk wat zich uit in zomen die dezelfde kleur hebben!

P1100023

Alle genoemde aspecten voor wat betreft kwaliteit zoals genoemd bij het waterdoorlatende materiaal zijn verder van toepassing zoals verwerking , kwaliteit van de garens, afwerking etc.

Door |2017-03-17T13:16:37+00:00november 27th, 2012||0 Reacties

Ga naar de bovenkant