Gebruiksperiode: Aangeraden wordt om het schaduw doek te gebruiken van April tot en met September. Na September beginnen meestal de herfststormen en is ook de zon veel minder aanwezig waardoor het schaduwdoek alleen maar onnodig te lijden zou hebben.
Condities: Een schaduwdoek op maat kan veel wind hebben maar wees op uw hoede bij weerswaarschuwingen zoals code geel en uiteraard oranje. De piekbelasting kan dan te hoog worden zeker bij een waterafstotend doek. In het algemeen is het advies om boven windkracht 5-6 het doek te verwijderen en -tijdelijk- op te bergen. Sneeuw is een natuurlijke vijand van een schaduwdoek evenals hagel. Als deze neerslag op het doek blijft liggen wordt het zo zwaar dat het doek kan scheuren. Hou hier dus rekening mee.
Waterafstotend, waterdoorlatend: Een waterafstotend doek moet voldoende op afschot hangen om het water goed en snel te kunnen afvoeren. Bij de installatie is dat het geval maar een doek is vaak verstelbaar en kan dus bij onjuist gebruik te horizontaal worden gehangen waardoor er waterzakken kunnen ontstaan. Water is ontzettend zwaar en het verzamelt zich razendsnel op één plek.
Let op: Ook waterdoorlatende doeken kunnen als ze nieuw zijn nog enigzins waterdicht zijn door de vettige coating van het doek. Let hier dus op vooral als uw waterdoorlatende doek net nieuw is!
Gebruik: zorg ervoor dat het doek altijd strak gespannen staat maar niet te strak. Een slap doek slijt harder dan een goed gespannen doek. Een goed gespannen doek klappert niet en maakt geen geluid. Het kan dan ook beter tegen harde wind omdat het zich als een vleugel gedraagt. Verwijder het doek als u langere tijd niet op de locatie bent omdat u dan de staat van het doek niet kunt controleren. Berg het doek in de winter droog op op een muisvrije plek of in een muisvrije krat. Muizen nestelen ‘s winters graag in deze doeken en richten onherstelbare schade aan!
Belangrijk: Controleer regelmatig alle onderdelen van het doek en de montagematerialen op slijtage. Vervang direct versleten of defecte onderdelen en gebruik het doek niet met inferieure onderdelen en materialen.
Onderhoud: Reinig een schaduwdoek zo min mogelijk. Waterafstotende doeken zijn vaak voorzien van een coating die kan slijten. Gebruik geen bijtende of aggressieve stoffen om het doek te reinigen. Een zachte borstel en water is vaak voldoende. Is een doek echt vuil door algvorming of hars van een boom bijvoorbeeld laat het dan professioneel reinigen door een zeil-wasserij of neem contact met ons op.
Constateert u een beschadiging aan het doek, door hitte, onjuist gebruik of vandalisme, verwijder dan het doek en neem direct contact met ons op. Wij kunnen u verder adviseren en eventueel van een offerte voorzien om de schade in te dienen bij uw inboedelverzekering.
Alle schade en problemen ontstaan door het niet opvolgen van deze handleiding vallen buiten de garantie van uw schaduwdoek.
Nijkerkerveen, November 2023.