Harmonicadoeken van schaduwdoek.

Harmonicadoeken, wavesails of pergoladoeken zoals ze ook wel genoemd worden, zijn niet meer weg te denken uit onze collectie. Het gemak en de eenvoudige bediening zorgen voor een grenzeloos comfort. Het harmonicadoek is gemaakt van waterdoorlatende of waterafstotende stof. De banen zijn 50 cm lang en de lussen hangen 25 cm naar beneden.

Kies zon of schaduw wanneer jij wilt! De dag beginnen met een heerlijke kop koffie in de ochtendzon en als het warmer wordt kiezen voor een koele schaduw? Droog zitten ook als het regent? Het kan allemaal met een eenvoudig te bedienen harmonicadoek! Ook verkrijgbaar in complete pergolasets.

De harmonicadoeken zijn verkrijgbaar in diverse breedtematen en bijbehorende lengtes ook wel “uitval” genoemd. Denk er ook eens aan om een harmonicadoek een kwart-slag te draaien zodat het bijvoorbeeld paralel aan de gevel loopt, soms kan een bepaalde maat dan wel!

Harmonica doeken in een pergola zijn er een geweldig alternatief voor een parasol of strak zonnedoek. Het absoluut grote voordeel van een harmonica doek is de flexibiliteit. Zelfs op een warme dag wil je’s morgens wel eens van de zon genieten!  Dat kan met het harmonica doek. Als het dan -te- warm wordt, sluit je het harmonica doek eenvoudig via het katrolsysteem met koord. Dat koord systeem kan theoretisch in elke hoek geplaatst worden.

Standaard verkrijgbare maten.

De standaard maten van de harmonica boeken Zijn de 200 cm breed 290 cm breed en 370 cm breed. Standaard lengtes zijn 300, 370, 400 500 en zelfs 600 cm!

Naar de webwinkel met harmonicadoeken

Breedte en uitval (lengte)

Bij een harmonica doek spreken we over de breedte en de uitval. De uitval is de lengte. Het harmonica doek zit gefixeerd op een van de brede zijden. Van daaruit opent en sluit het harmonica doek zich. De breedte is een kritische maat bij een harmonica doek. Het is belangrijk dat het harmonica doek aan beide zijden is enige ruimte heeft en niet tegen het hout aan schuurt. Omdat niet alle pergola’s mooi haaks zijn uitgevoerd houd de leverancier in de handleiding voor beide zijden dus 5 cm extra ruimte aan. Een harmonica doek van 290 cm breed, heeft dus een binnenmaat van 300 cm nodig. Uiteraard kan dit minder zijn als de pergola echt heel mooi haaks is gemaakt. De lengte is van de veel minder belang. In een pergola met een lengtemaat van 350 cm kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een harmonica doek van 400 cm lengte monteren. Het doek hangt dan wat “royaler” als het totaal is uitgeschoven. Het doek hangt iets meer gewelfd.

De lengte van de banen.

Bij de meeste leveranciers bedraagt de lengte van de baan een 50 cm. Dat betekent dat in een gevouwen toestand het doek ongeveer 25 cm onder de staaldraad zal hangen. Hou hier rekening mee als het harmonica doek aan de gevel wordt bevestigd. Openslaande deuren en/of ramen moeten daar nog onder passen!

De maatvoering aanpassen

Het is niet mogelijk om standaard breedte maten in de breedte aan te passen. Dat komt door de staaldraden waar over het doek loopt. Die bevinden zich in de meeste gevallen op ongeveer 10 cm afstand van de zeilers van het doek. Je moet dus in alle gevallen beide zijdes  inkorten om een symmetrisch effect te bereiken. Bovendien komen de staaldraden dan te dicht bij de zijdes.

De lengte kan wel vrij eenvoudig worden aangepast. Dat gebeurt dan meestal per baan van 50 cm.

Maatwerk harmonicadoeken

Maatwerk harmonica doeken zijn ook mogelijk. Tot een breedte van 400 cm is het geheel goed te hanteren. Daarboven zou het te zwaar en te groot worden. Het is dan beter om te kiezen voor twee harmonica doeken naast of achter elkaar.

Meer informatie over maatwerk

Waterafstotend of waterdoorlatende harmonicadoeken?

Vrijwel alle standaard aangeboden maten harmonicadoeken, zijn uitgevoerd in een waterdoorlatende stof. Voor de verschillen tussen waterdoorlatende en waterafstotende doeken verwijzen wij u naar dit document. Specifiek voor harmonica doeken geldt dat bij een waterafstotend doek het geheel op afschot moet worden gemonteerd. Dat afschot is dan benodigd in de breedte niet in de lengte! Dat komt door de banen en de ruggen waar over een harmonicabroek zich beweegt.

De ruggen vormen als het ware obstakels voor het water waardoor het afschot in de breedte dient te geschieden. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om in een bestaande pergola een waterafstotend doek te monteren. Bij de bouw van de pergola dient hier al rekening mee te worden gehouden. Slechts een enkele standaardmaat wordt in een waterafstotende stof geleverd. In de meeste andere gevallen zal er dan ook maatwerk benodigd zijn.

Nieuw in 2024: waterdichte harmonicadoeken die wel in een bestaande pergola gemonteerd kunnen worden!

Lees het hele artikel hoe dit kan en hoe u uw wens in vervulling kunt laten gaan!

Breathe harmonicadoek van waterdoorlatende stof

Onderhoud van harmonicadoeken.

Het water doorlatende doek heeft vrijwel geen onderhoud nodig. het doek is gemaakt van sterk polyethyleen dat vrijwel geen vocht opneemt. Dat betekent dat er ook geen rot-, en schimmelvorming zal optreden. Wilt u alles weten over de kwaliteit van de doeken kijk dan in het speciale artikel over dit onderwerp.

Het doek kan wel vuil worden bijvoorbeeld door vallend blad vogelpoep of verkeersinvloeden. Een waterdoorlatende hoek heeft als voordeel dat het vanaf de onderzijde schoon gespoten kan worden bijvoorbeeld met de tuinslang of een lichte hogedrukreiniger. Hiermee spuit je bijvoorbeeld vogelpoep eenvoudigweg. Wil je een harmonica doek in de winter optimaal beschermen dan kun je het doek geheel verwijderen of gebruik maken Frank een zogenaamde beschermhoes die beschikbaar zijn voor de standaardmaten harmonica boeken. Voor maatwerk boeken zijn deze hoezen niet verkrijgbaar! Soms kan ook een overstek van een dak of een aangebracht afdakje uitkomst bieden.

Harmonica doeken zijn uitstekend bestand tegen harde wind. Eigenlijk is hun enige natuurlijke vijand sneeuw en hagel. Door het gewicht wat dan ontstaat kunnen de staaldraden breken of het doek scheuren. Harmonica doeken zijn dan ook perfect geschikt voor hoge dakterrassen of plekken met veel wind.

Tip: denk niet te snel dat een standaard harmonicadoek niet in uw pergola frame zou passen!

Door bijvoorbeeld het harmonica doek 90° te draaien ontstaat vaak een totaal andere situatie. Het is niet altijd nodig om een harmonica doek vanuit de gevel naar de tuin te laten bewegen. Het kan ook parallel aan de gevel worden bewogen. Soms is het mogelijk om twee standaard maten harmonica doeken naast elkaar te monteren met een kleine tussenruimte. 

Wij bellen u terug. Maak hier uw terugbel afspraak.

Terugbelafspraak maken

Vraag direct een vrijblijvende offerteaanvraag op

Vrijblijvende offerte aanvraag maatwerk

Maak direct een afspraak voor uw locatie en situatie.

Direct online een afspraak plannen