De juiste maat en vorm van een schaduwdoek kun je eenvoudig zelf bepalen. Of je gaat uit van de maten van de plek waar je een schaduwdoek wilt ophangen of je gaat uit van de standaard maten van de schaduwdoeken en telt daar de benodigde ruimte voor de montagemiddelen bij op.

Tip: Komt u er niet uit of heeft u ondanks onze aanwijzingen toch nog vragen? Stuur ons dan een what’s app met een foto van de situatie en uw naam naar 06-14603882 en we helpen u persoonlijk.

De baan van de zon

Bedenk voordat je begint dat je rekening moet houden met de baan van de zon in de zomer de tijd dat je het schaduwdoek zult gebruiken. Voor schaduw op een zandbak bijvoorbeeld kan het soms nodig zijn om bijvoorbeeld in jouw tuin het doek niet direct boven de zandbak te plaatsen maar iets er naast zodat de schaduw wél op de zandbak terechtkomt! Des te hoger een schaduwdoek hangt des te verder zal de schaduw zich verleggen naar het ondergelegen oppervlak. Als je een schaduwdoek schuin ophangt zal de schaduw ook langer zijn, te vergelijken met lamellen van je luxaflex die je open en dicht kunt stellen.

De kracht van de wind

De kracht van de wind is niet te onderschatten! Plaats een schaduwdoek nooit aan punten die daar niet op berekend zijn. Een te dunne boom, een schutting die niet heel stevig verankerd staat, een gevel of schuur die is betimmerd met hout, etc. Zelfs een relatief klein schaduwdoek van 3 x 4 meter meet al bijna 11 vierkante meter (de curves gaan er nog van af). Waterdoorlatende schaduwdoeken laten ook de wind voor een deel door en halen zo de piekbelasting uit een doek, maar toch… Ons advies is hardhouten palen van 9×9 cm te gebruiken die minimaal 80 cm in de grond gestoken zijn, verzwaard met sneldrogend beton. Stalen en aluminium palen kunnen ook maar dienen ook goed verankerd te zijn. Rondhout zoals kastanje of robinia zijn mooi en decoratief maar kies minimaal een doorsnede van 16 cm. Vurenhouten palen zijn niet geschikt. Door de constante kracht die een opgespannen schaduwdoek uitoefent in combinatie met nat en droog in ons klimaat trekt een vurenhouten paal krom of gaat draaien (torderen). Niet doen dus.

Hoe span je een schaduwdoek?

Elk schaduwdoek dient opgespannen te worden over de diagonalen van een doek. Diagonalen betekent hier de denkbeeldige lijnen die lopen van een hoek naar de tegenovergelegen hoek. Bij een driehoek is dat wat lastiger maar bij een vierkant en rechthoekig schaduwdoek eenvoudig voor te stellen. Kijk maar naar onderstaande afbeelding. De hoeken zijn gespannen in lijn die denkbeeldig doorloopt van de ene naar de andere hoek. Doe je dit niet dan komen er plooien in het doek. De afbeelding laat de minimale afstanden zien die nodig zijn voor de montage* maar verder weg plaatsen kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld met een extra ketting, dan ben je wat flexibeler met de bevestigingspunten. Maak deze ruimte echter niet te groot want dan kan de wind vat krijgen op het doek en gaan klapperen. Maximaal 2 meter raden wij aan.

Verschil waterdichte en waterdoorlatende schaduwdoeken

Waterdoorlatende schaduwdoeken kun je horizontaal monteren zonder rekening te hoeven houden met water wat er van af moet lopen. Het water gaat er immers doorheen. Niet helemaal trouwens want water zal altijd doordat het blijft “kleven” aan het doek naar het laagste punt toelopen. Heb je dus niet zo’n zin in plassen midden op je terras, stel dan een schaduwdoek wat lager af in de hoek waarvan je wilt dat het water naartoe loopt!

Waterafstotende doeken moeten minimaal met 30cm per strekkende meter hoogteverschil worden gemonteerd. Ook dienen ze strak te worden opgehangen omdat zich anders water zal verzamelen bij de rand van het doek. Heeft zich eenmaal een klein beetje water verzameld dan zakt het doek daar ter plekke verder door waardoor er meer en water op die plaats zal ophopen. Het resultaat is vaak een gescheurd doek.

Vierkant schaduwdoek monteren.

Zoals je bovenstaand ziet, is de minimale afstand die je nodig hebt het verschil tussen de bruto en netto maat van elke zijde. Bij dit vierkante schaduwdoek van 320 x 320 cm plaats je de bevestigingspunten dus minimaal 360 cm uit elkaar. De doekmaat zelf wordt gemeten van hoek tot hoek in gespannen toestand.

Rechthoekig schaduwdoek monteren.

Zoals je ziet in afbeelding 2 van een rechthoekig doek lopen de diagonalen anders door de vorm van het schaduwdoek. Hier is het verschil tussen de bruto en nettomaat 56 cm in de breedte-zijde en 50 cm in de korte zijde.

Driehoek schaduwdoek monteren

Bij een driehoek schaduwdoek lopen de diagonalen niet van punt naar punt maar naar een denkbeeldig punt in het midden van het schaduwdoek. Bij iedere zijde van het doek dien je rekening te houden met 50 cm extra ruimte.

Een strak schaduwdoek in een pergola

Heb je een pergola en wil je schaduw creëren met een schaduwdoek bekijk dan bovenstaande afbeeldingen eens goed. Zoals je ziet geeft een strakgespannen schaduwdoek behoorlijk wat schaduwverlies doordat het doek door middel van spanners moet worden opgespannen en ook zijn er nog de curves die nodig zijn om het doek strak te kunnen spannen. Effectief ga je van een binnenmaat van 432/324 cm naar een doekmaat van 400/300 cm. Dat is het voordeel van een harmonicadoek; dat sluit beter aan bij de binnenmaat van een pergola en geeft effectief dus veel meer schaduw en is flexibeler in het gebruik.

Wij hebben al kant en klare montagepakketten samengesteld voor elke denkbare situatie.

Tip: Met een katrol-set verkleint u de afstand tussen een bevestigingspunt (op de gevel of een paal bijvoorbeeld) en de hoek van een schaduwdoek!

Veranda afdichten is nu ook mogelijk met schaduw doek.

Een overkapping of veranda is een mooi bezit maar wordt nog waardevoller als het hele gezin er meer gebruik van kan maken. Eerder met het buitenseizoen starten bijvoorbeeld en langer …

Lees meer

Doorbraak in waterdichte harmonicadoeken!

Eigenlijk was het tot voor kort niet mogelijk om een reguliere pergola te voorzien van een waterafstotend harmonicadoek. De reden is dat de gebruikte stoffen vrij dun zijn en een …

Lees meer

Spandak van PVC vaak unieke oplossing voor vergunning-loos bouwen.

Een carport voor een auto of een overkapping die anders niet gerealiseerd kan worden; een spandak van PVC is een afneembaar dak met vrijwel alle voordelen van een “vast dak”. …

Lees meer

Zonnedoeken.nl nu ook Maanta dealer.

Maanta staat voor technisch hoogstaande radiaal gesneden schaduwdoeken met een vleugje Italiaans design. Standaardmaten verkrijgbaar maar ook maatwerk schaduwdoeken in waterdoorlatende en waterafstotende doeken. RVS versterkte hoeken met uitgesneden Maanta …

Lees meer

Doe meer met Harmonica schaduwdoeken!

Harmonica schaduwdoeken zijn een efficiënte manier om schaduw te creëren in een houten constructie maar zijn ook op andere plaatsen zeer veelzijdige schaduwbrengers…Lees dit handige artikel vol tips en ideeën!

Deze carport mag wel van de gemeente!

Auto afdak door de mazen van de wet!

Zonwering en de VVE

Zonwering en de VVE oftewel de Vereniging van Eigenaren van een complex of appartement is vaak geen gelukkige combinatie. De architect heeft regelmatig slecht nagedacht over de zonwering en/of wind op het dakterras maar de VVE verbiedt allerlei vormen van zonwering die de bewoners graag zouden willen plaatsen.

Serrezonwering met schaduwdoek

Ideale oplossing voor alle serres en overkappingen! Een strak gespannen doek op het glas of polycarbonaat. Effectief en veel goedkoper dan traditionele serrezonwering!