Hoe bepaal ik de juiste vorm en maat doek?

Als u in het bezit bent van een mooi terras maar te veel zon dan heeft u een luxe probleem. Alhoewel een luxe probleem uiteraard ook een echt probleem kan worden. U heeft dus alle ruimte maar weet niet hoe u de juiste maat of vorm schaduwdoek moet kiezen. Wij helpen u!

 1. Begin met de zon. Kijk naar de baan van de zon en de stand in voor-, en najaar. Bepaal in welk seizoen en op welk tijdstip van de dag de zon een “probleem” wordt op uw terras of in het glas van de woning etc.
 2. Bepaal waar u exact de schaduw wenst. U kunt niet het gehele terras overdekken en moet dus keuzes maken. 1 doek kan, maar ook meerdere doeken kunt u overlappend ophangen bijvoorbeeld twee driehoeken.
 3. Zijn er toch beperkende factoren? Een boom die in de weg staat of zou een paal in een bloembak uitkomen waar u hem liever niet heeft? Hou hier rekening mee met de vorm en het formaat van het doek dat u kiest. Bij maatwerk doeken bepaald u uiteraard zelf waar de bevestigingspunten moeten komen.
 4. Teken het terras op schaal na en knip de beschikbare formaten en vormen doeken ook op schaal uit en ga daar mee “spelen” tot een een creatieve oplossing heeft gevonden. Sommige mensen gebruiken zelfs een schoenendoos met een lamp erboven om het geheel te simuleren!
 5. Simuleer een doek eerst als u nog niet zeker bent van de juiste configuratie door wat spijkers in de muur te slaan en wat voorlopige palen neer te zetten (bijvoorbeeld bamboe stokken met een scheerlijn) en die te verbinden met een koord. U krijgt dan een driedimensionaal beeld van de grootte van een doek, het zicht vanuit de woonkamer, de beleving zelfs als u er onder zit op uw favoriete plekje! Aan de schaduw van het koord op de grond kunt u zien of u uw doel qua schaduw bereikt. U zult zien dat dit enorm helpt bij de keuze van de doeken.

Help, ik weet niet wat ik moet kiezen!

De meeste mensen zijn ofwel gecharmeerd van een doek in een pergola -een zogenaamd harmonicadoek- dat enigszins gewelfd in een constructie hangt van hout of aluminum of een ander materiaal, of de klant houdt meer van strakke lijnen en een mooi strak doek.

Een pergola is natuurlijk een behoorlijk bouwwerk in de tuin maar een harmonicadoek heeft als grote voordeel dat het extreem flexibel is. Binnen een paar seconden is het uitgevouwen, vaak nog sneller dan een parasol. Het geeft ook veel schaduw op de beschikbare ruimte. Het geeft ook privacy en neemt geen licht weg als het doek is ingevouwen, handig als de pergola tegen de gevel aan staat bijvoorbeeld.

Een strak doek is ook binnen enkele minuten weg te nemen maar je moet er toch wel even de moeite voor nemen en waar laat je zo’n doek en de spanners etc. vervolgens? De ervaring leert dat een strak schaduwdoek meestal wordt opgehangen in Mei/Juni en weer wordt opgeborgen in augustus. Je kunt beide typen doeken gerust laten hangen ook bij iets meer wind want -mits goed gemonteerd- kunnen ze daar prima tegen! Een strak doek geeft mooie glooiende lijnen en past vaak beter bij een modernere woning.

Een doek gekocht en dan?

Gefeliciteerd! U heeft een aankoop gedaan waar u minstens de komende 20 jaar van kunt genieten. Iedere zomer weer! Nu wilt u het ook mooi en goed plaatsen natuurlijk!

 1. Bepaal goed de stand en de baan van de zon. Bedenk dat de zon in het voor en najaar een andere -lagere- baan beschrijft dan hoogzomer. Wanneer zit u veelal onder het doek? ‘s morgens, ‘s avonds of de gehele dag? De schaduw kan op een ander plek vallen dan waar het doek hangt hou hier rekening mee (slagschaduw).
 2. Leg het doek eerst eens neer op de plek waar het moet komen. Lukt dat? Staat er niets in de weg? Ook niet als de ruimte per punt 30 cm langer wordt door het gebruik van spanners?
 3. Heeft u alle bevestigingsmaterialen in huis? Spanners, kettingen, keilbouten voor in de muur, platen met oog voor op de palen?
 4. Plaats het eerste punt van bevestiging, bijvoorbeeld in de gevel. Werk alle punten 1 voor 1 af. Trek telkens het doek met de hand naar het volgende punt en bepaal zo waar dat moet komen. Plaats nooit eerst alle 4 de palen en dan pas het doek. De trekrichting van de palen is belangrijk als u een mooi strak resultaat wilt bereiken.
 5. Plaats palen onder een hoek van 80 graden schuin naar achteren in de trekrichting van het doek. Zo zijn ze sterker en staat het mooier. Graaf eerst een gat, plaats de paal, monteer het doek eraan en breng de paal dan naar achteren tot het doek mooi strak staat. Breng dan snelbeton aan in het gat en laat de paal rusten (zonder doek) tot het volledig is uitgehard.

Top 5 meest gemaakte fouten.

Zonnedoeken.nl bestaat al meer dan 15 jaar en we hebben inmiddels veel ervaring opgebouwd in letterlijk honderden situaties vooral ook omdat we gespecialiseerd zijn geraakt in maatwerk oplossingen. We verkopen dus niet alleen maar werken ook dagelijks met deze producten. Wat zien we zoal niet goed gaan bij de montage van doeken?

 1. Waterafstotende doeken worden onvoldoende op afschot gemonteerd. Ze hangen te recht waardoor het water de kans krijgt er in te blijven staan en een waterzak te vormen. Dit zal onherroepelijk leiden tot een scheur in het doek of erger. Neem als leidraad 10 cm per strekkende meter en controleer het afschot met een tuinslang na de montage!
 2. De kracht van de wind wordt onderschat. Zelfs een klein doek heeft toch al snel een behoorlijke oppervlakte als het harde wind betreft. Een 360 x 360 rechthoek meet bijna 13 vierkante meter! Bevestig een schaduwdoek daarom nooit aan een oude schutting of jonge boom. Gebruik ook geen boeidelen waarvan u niet weet hoe deze bevestigd zijn.
 3. De doeken hangen te slap. Een hangmat noemen we dat. Een doek slijt meer als het slap hangt doordat het meer en heftiger zal bewegen, het kan uit de bevestigingsmaterialen schieten met alle gevolgen van dien. een strak doek oogt ook mooier vinden wij.
 4. De palen zijn niet geschikt. Gebruik geen vurenhout of douglas of eiken palen om schaduwdoeken los aan te bevestigen (als onderdeel van een tuinhuisje of overkapping kan het natuurlijk wel) Dit hout tordeert en scheurt sneller dan hardhout en gaat dus minder lang mee en kan tot gevaarlijke situaties leiden. Gebruik het liefst hardhouten palen van 9 x 9 cm die minstens een meter de grond in zijn gebracht en gebruik snelbeton. Ijzeren palen voldoen ook maar gebruik ook hierbij snelbeton.
 5. Laat doeken niet tot diep in de herfst hangen. Verwijder ze tijdig om zo schade door -te- harde wind te voorkomen. Reinig ze na gebruik ieder seizoen en berg ze muisvrij(!) op in een afsluitbare opbergbox!

Harmonicadoek formaten

Vrijwel alle leveranciers leveren harmonicadoeken in de breedtematen 200 cm, 290 cm en 370 cm. De beschikbare lengtematen zijn voor de 200 en 290 cm brede doeken 300/400/500 cm en voor de 370 cm brede doeken 370 en 500 cm. Een harmonicadoek dient in de breedte 10 cm smaller te zijn dan de binnenmaat van de pergola. Een doek van 290 cm breed hoort dus in een binnenmaat pergola van 300 cm etc. Dit voorkomt dat een doek kan schuren tegen het hout en daardoor lastiger te bedienen valt. De lengte/uitval of beweegrichting is veel minder belangrijk. Een doek van 400 cm kan ook in een krappere binnenmaat. De “overlengte” verdeeld zich dan wel. Sommige mensen vinden dit effect van iets royaler hangen juist mooier. Een harmonicadoek wordt nooit een strak doek het zal bij de juiste binnenmaat altijd nog iets gewelfd hangen. Een harmonicadoek is opgebouwd uit banen van 50 cm lengte die opgevouwen 25 cm onder het staaldraad zullen uitkomen. Hou hier rekening mee bij de hoogte van de pergola bij bijvoorbeeld openslaande tuindeuren!

Palen voor schaduwdoeken

Op de site staat slechts 1 type paal welke standaard geleverd kan worden. De stalen Nesling paal met verstelbaar oog en separaat grondanker. Deze wordt verzonden met de vervoerder. er zijn vele andere typen palen zoals hardhouten palen, wegneembare palen en rvs palen al dan niet in maatwerk voor balkons en dakterrassen etc. Wij leveren op verzoek ook al die andere typen palen maar deze kunnen niet worden bezorgd wel worden opgehaald. Neemt u vooraf contact met ons op mbt uw wensen en we doen u een passend aanbod.

Waterdoorlatend of waterafstotend doek?

Een waterdoorlatend doek is een open transparant doek waar het water na enige tijd geheel door heen komt. Afhankelijk van de bui kan dit enkele minuten tot een kwartier duren. Het kan daardoor horizontaal worden gemonteerd. Het voordeel is verder dat de onderliggende warmte goed door het doek heen gaat naar boven en dat het goed te reinigen is zelfs vanaf de onderzijde. Ook de wind heeft minder vat op een waterdoorlatend doek door de open structuur zal de piekbelasting uit windvlagen worden weggenomen.

Een waterafstotend doek heeft als voordeel dat op bepaalde plaatsen de ruimte eronder droog blijft bij een lichte regenbui. De regen komt vrijwel nooit loodrecht van boven -zeker niet bij enige wind- en het is dus niet gezegd dat de gehele ruimte onder het doek droog blijft! Geen 100% garantie dus dat loungebank-kussens bij elke bui droogblijven. Dit effect wordt mede bepaald door de hoogte waarop een doek wordt gemonteerd. Des te hoger des te groter dit effect van slagregen. Ook de grootte van een waterafstotend doek is mede bepalend voor de ruimte die eronder droog kan blijven bij normale regen.

Schaduwdoeken monteren

Een schaduwdoek monteren is heel eenvoudig. Er zijn driehoeken en rechthoeken maar ook vierkante modellen. De doeken beschikken over rvs beugels op de hoeken waarmee ze kunnen worden opgehangen. Het montagemateriaal wordt er niet standaard bij meegeleverd omdat de “ophangsituatie” telkens weer anders is en dus ook de benodigde materialen anders zal zijn. Schaduwdoeken kunnen worden gemonteerd aan de gevel of aan een paal in de tuin of beide. Bijvoorbeeld twee punten aan de gevel en 1 punt aan een paal in het geval van een driehoek. Op de site bieden we specifiek samengestelde sets montagematerialen aan voor vrijwel elke mogelijke configuratie.

Bevestigingsmaterialen kunnen ook los worden aangeschaft maar in de set zijn ze vaak goedkoper en weet u zeker dat u niets vergeet!

Maatwerk nodig?

Door de beschikbare ruimte kan het voorkomen dat een standaard maat doek met de benodigde spanners en andere montagematerialen niet past. Dan is ook maatwerk mogelijk! U krijgt dan exact hetzelfde doek maar dan aangepast op exact uw situatie! Er is dan wel een levertijd van toepassing en een maatwerk doek kost meer dan een vergelijkbaar standaard maat doek.

Maatwerk inmeten is een klusje dat in principe heel eenvoudig is maar je moet wel even weten hoe je het beste te werk kunt gaan. Informeert u naar de beschikbare informatie over hoe u het beste te werk kunt gaan of laat ons het doen.

Formaat van het doek

Een schaduwdoek wordt gemeten van uiterste punt tot uiterste punt. In een rechte lijn dus niet via de kromming of curve die in het doek zit. De montagemaat is een andere maat omdat een schaduwdoek gespannen moet worden door middel van spanners die ook ruimte innemen. Reken 30 cm extra per hoek voor de juiste montagemaat.

Waterdoorlatende schaduwdoeken monteren
Rolgordijnen voor buiten monteren
Harmonicadoeken van 290 cm breed monteren
Harmonicadoeken van 200 cm breed monteren
Harmonicadoeken vanaf 370 breed monteren
Inzicht in de grootte van een doek