Nesling schaduw doeken wordt Platinum Sun and Shade

Keuzehulp: hoe bepaal je de juiste maat en vorm van een schaduwdoek?

Zonnedoeken en Nesling

Zonnedoeken.nl en Nesling. Deze geschiedenis gaat al terug tot 2005 het jaar waarin het eerste “commerciële” schaduwdoek in Nederland moet zijn geïntroduceerd. Natuurlijk waren er al vele toepassingen voor schaduw in combinatie met doek meestal aangeduid als “luifel” of “tarp” maar met de introductie van het merk Nesling kwam er een schaduw doek op de markt bedoeld voor de Doe Het Zelf markt in relatie tot de tuin in plaats van recreatie c.q kamperen. Er bleek al heel snel behoefte aan een relatief goedkoop DHZ product wat voor schaduw kon zorgen in de tuin anders dan een parasol. Het schaduw doek was tot dusver het enige alternatief voor de alom bekende parasol. Nesling werd opgericht door Bert Oudenes en hij vernoemde het merk naar een samenstelling van zijn eigen achternaam en die van zijn vrouw Margreet Hasling. Bert werkte in die tijd voor een Australische firma in telecom artikelen en hij bracht in die functie regelmatig een bezoek aan Down Under. In Australië en Nieuw Zeeland was men al zeer beducht op de gevaren van UV straling in combinatie met huidkanker vanwege het gat in de ozonlaag daar. Daar hadden creatieve geesten dus met behulp van geschikte materialen uit het nabijgelegen China een handige oplossing voor bedacht wat ze “sun-sail” noemden.

Bert was zeer geïnteresseerd in het fenomeen schaduwdoeken en nam er verschillende mee naar Nederland waar ze zeer enthousiast werden ontvangen door vrienden en familie. Na niet heel lang nadenken besloot Bert een fabriek te zoeken in China waar ze zijn schaduwdoeken voor de Nederlandse markt konden fabriceren. Ook liet hij de eigenschappen van schaduw doeken goed onderzoeken bij TNO. Zo werd onder andere de bescherming tegen UV-A en B straling officieel vastgesteld evenals het schaduwpercentage etc.

In 2021 werd na diverse wisselingen in de leiding van het bedrijf het merk Nesling verkocht aan Platinum te Breda. Platinum is een van de grootste aanbieders van parasols in de Benelux. Nu in 2024 is er besloten dat het merk Nesling gaat plaatsmaken voor het “paraplumerk” Platinum Sun and Shade. Alles wordt vanaf 2024 dus voorzien van het nieuwe merk en logo terwijl ondertussen de oude voorraad van Nesling in de winkels zal plaatsmaken voor de nieuwe uitstraling. Zonnedoeken.nl verkoopt rechtstreeks vanuit het magazijn van Platinum en zal dus als een van de eersten het nieuwe merk kunnen aanbieden.