Douglashout is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Deze houtsoort heeft van nature een hoge duurzaamheid en sterkte en is door deze eigenschappen zeer breed toepasbaar. De Douglasspar groeit overwegend in Noord-West Europa. De afgelopen jaren is de bekendheid van Douglas hout en daarmee het gebruik van deze houtsoort flink toegenomen.
DOUGLASHOUT EN DUURZAAMHEID
Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat deze houtsoort in onbehandelde toestand zo’n 10 tot 15 jaar meegaat. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe sneller het bij een buitentoepassing rottingsverschijnselen vertoond. Ter vergelijking: vuren of grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5, Europees eiken in klasse 2 tot 3 en Azobé in klasse 1.
De hoge duurzaamheid heeft Douglashout te danken aan het hoge percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft, in tegenstelling tot spinthout, gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich na verloop van tijd. Schimmel, die uiteindelijk tot rotting kan leiden, heeft door de verharding minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.
Verschil kernhout en spinthout

Kernhout is het meestal wat donkerder en zwaarder hout in het binnenste van de boom. Dit is anders dan spinthout dat aan de buitenkant van een boom zit, onder de bast. Het spinthout verzorgt het transport van water naar boven. De in het kernhout afgezette stoffen zorgen voor resistentie tegen bacteriën, schimmels en dergelijke. Het kernhout heeft een steunfunctie voor de boom. In tegenstelling tot het spinthout, is kernhout dood. licht spinthout en donker kernhout van een robinia boom
DOUGLASHOUT EN KLEUR
De kleur van het kernhout van Douglas hout is roodbruin, het spinthout in Douglas is geelachtig. Onbehandeld Douglashout zal na verloop van tijd vergrijzen. Om vergrijzing te voorkomen, kunt u het douglashout beitsen of behandelen met en speciale douglashout-olie.
DOUGLASHOUT EN VERWERKING
Gaat u uw Douglas overkapping of tuinhuis opbouwen, let dan op het volgende:
-
boor uw gaten voor alvorens de schroeven of nagels te bevestigen
-
zorg voor schroeven met een speciale boorpunt
-
douglashout is goed te verlijmen
-
zorg voor scherp gereedschap, dat maakt douglashout goed te verwerken.