Voor veel mensen is de keuze voor schaduw op een dakterras niet eenvoudig. In dit artikel helpen we u verder met de mogelijkheden voor schaduw doeken op het dakterras. Er is vaak – veel- meer mogelijk dan dan u waarschijnlijk denkt. De enige restrictie is uw creativiteit en budget wellicht.

Schaduwdoeken zijn in de basis vaak de enige mogelijkheid voor het creëren van schaduw op een dakterras. Planten kunnen niet heel groot worden omdat ze in containers gehouden moeten worden en een parasol is te gevoelig voor de vaak harde wind op die hoogte. Er komen ook direct allerlei technische vragen naar boven zoals “op een dakterras kan ik geen palen plaatsen waaraan ik een schaduw doek kan bevestigen” of “mijn dakterras is niet geschikt voor palen of ballastbakken waarin ik palen kan plaatsen”. Begrijpelijk dat u dit denkt maar vaak er veel meer dan u denkt.

Allereerst komen we het liefst het graag langs op uw locatie. We kijken met u naar de wensen en de technische aspecten. Hoe staat de zon, hoe draait de zon in de zomer? Hoe is het dakterras opgebouwd, is er een vlonder en hoe is die vlonder geplaatst op het dak zelf? Zijn er muren beschikbaar om of naast het dakterras waaraan we bevestigingspunten kunnen plaatsen, hoe ziet het hekwerk er uit, is het hekwerk voldoende stevig? Vaak vragen we tekeningen op of plegen achtergrondonderzoek bij de aannemer of architect van de woning of gebouw.

Speciale standaard palen. Er zijn palen beschikbaar die in een ballastbak geplaatst kunnen worden. Mits de dakconstructie dat aan kan dat een oplossing zijn.

Vaak construeren we palen in eigen beheer. We meten ze nauwkeurig in en maken deze van hoogwaardige materialen zoals RVS (roestvaststaal). Het probleem met stalen palen is namelijk dat je ze kunt poeder coaten maar van binnen gaan ze toch vaak roesten waardoor roestvlekken op het terras en/of zwakke plekken kunnen ontstaan. In de meeste gevallen maken we deze zelfgemaakte RVS palen weg neembaar en bewerken we ze met de RAL kleur die ook op andere onderdelen van het dakterras gebruikt wordt zoals het hekwerk en/of de kozijnen. We plaatsen en testen deze palen om het schaduwdoek op het dakterras goed in te kunnen meten en nemen ze dan weer mee voor verdere bewerking zoals poedercoating. Zo krijgt u ze onbeschadigd geplaatst.

Als het kan integreren we de palen in een bestaand hekwerk. Dit is al vele jaren een beproefde methode bij projecten voor Verengingen Van Eigenaren in het gehele land de zogenaamde VVE’s. Deze palen zijn vaak volledig te verzinken in de bestaande staanders en op hoogte af te stellen al naar gelang de schaduwwens. Op de hogere stand is er nog stahoogte bij de balustrade wil je meer schaduw op het balkon of dakterras dan laat je de paal wat verder zakken. Uiteraard is alles goed gezekerd.

In vrijwel alle gevallen werken we qua bediening met sterke katrolsets waarmee de gebruikers een schaduwdoek op een dakterras zelf eenvoudig kunnen “hijsen” en laten vieren. Bijvoorbeeld als er echt zware wind op komst is op bij afwezigheid voor langere tijd. Door de katrolsets worden de krachten vermenigvuldigd en staat een schaduwdoek mooier en strakker en is het beter bestand tegen harde wind.