Wat is het beste merk schaduw doeken? Vanaf de oprichting in 2008 houden we ons bij zonnedoeken.nl al bezig met de kwaliteit van schaduw doeken. In dit artikel nemen we u mee in de feitelijke verschillen tussen de diverse merken en hoe u op basis van kennis van materialen een keuze kunt maken.

In het begin was er in Nederland dus Nesling maar in de loop van de tijd zijn er vele merken schaduw doeken bijgekomen zoals het Sunfighters en Shadow Comfort beiden uit Nederland, Coolaroo uit Australie, het Belgische Umbrosa en recentelijk het Italiaanse merk Maanta schaduwdoeken. Daarnaast zijn er veel kleinere -eigen- merken of B merken zoals Wovar schaduw doeken en NC Outdoors van Nesling. Ook zijn er vooral in de zomer schaduw doeken te koop bij de diverse tuincentra, bouwmarkten, de Action en zelfs Blokker.

Nieuws: Nesling wordt met ingang van 2024 omgedoopt naar Platinum Sun and Shade. Het merk Nesling zal dus zeer binnenkort uit de schappen verdwijnen. Lees ook ons uitgebreide nieuwsbericht.

Als je zoekt op internet naar “wat is een goed merk schaduw doek?” dan kom je meestal niet op een vergelijk op basis van merkeigenschappen maar vaak op een uitleg over het verschil tussen een waterdoorlatend of waterafstotend schaduw doek. Dat is natuurlijk maar een deel van het verhaal want de meeste merken voeren beide soorten schaduw doeken en zijn daarmee dus niet te vergelijken. Zoek je op basis van product eigenschappen van schaduw doeken dan wordt het al snel heel erg ondoorzichtig! De verschillen zijn gewoon erg klein. Het verschil zit veel meer in de finesses, de afwerking en de kleuren. Niet te vergeten ook de afmetingen want jouw situatie dicteert misschien wel een bepaalde vorm en afmeting die maar bij één enkele leverancier te krijgen valt als standaard product. Ben je vrij in de vorm en afmeting dan kun je ruimer gaan kiezen op prijs of op kleur van je voorkeur bijvoorbeeld.

Maar welk merk schaduw doeken moet je nu kiezen? Zoals gezegd liggen de technische eigenschapen van de producten dicht bij elkaar. In ieder geval kunt u beter wegblijven van de goedkoopste schaduwdoeken van de Action en de Praxis bouwmarkten. Deze zijn te herkennen aan een laag gewicht per vierkante meter doek(m2) maar vaak ook aan de D ringen waarmee de hoeken zijn uitgerust. De D ringen zijn vaak licht, verschuiven makkelijk en zijn samen met de gebruikte band in de zomen de zwakke plek in deze schaduw doeken. Belangrijker is misschien nog wel dat deze producten -net als in bouwmarkten en de meeste tuincentra- vaak verkocht worden zonder enige toegevoegde waarde als kennis/ hulp bij de keuze waardoor u een groot risico loopt op een totale miskoop. Goedkoop wordt dan duur koop. Ook is het aanbod in montagematerialen vaak zeer beperkt en/of bent u aangewezen op vooraf bepaalde sets die te veel of te weinig bieden. Een goed schaduwdoeken wordt gespannen niet met los touw opgehangen. Gespannen schaduwdoeken staan mooier en gaan langer mee en kunnen beter tegen -harde- wind.

Eigenlijk is de vraag voor de reguliere merken veel meer “welk doek past het best bij jou?” De stoffen zijn vrijwel identiek met uitzondering van het gewicht per vierkante meter. Mooi is rond de 280 gram per m2 maar bij platgewalste draden (filamenten) kan er met minder gram per m2 toch veel schaduw worden bereikt. Nesling voegt mooie draden aan het weefsel toe waardoor de stoffen een luxe accent krijgen qua kleur. Sommige merken besparen op de kosten door iets vaker in een doek een naad toe te passen waardoor er meer doeken uit dezelfde rolbreedte gehaald kunnen worden. Natuurlijk is een naad in een doek van 5 meter of groter niet te voorkomen omdat de rolbreedte vaak maximaal 4 meter is en de dubbele -of zelfs driedubbele zomen vergen ook stof ook al zie je die niet meer in het gereed product.

Nesling -Met ingang van 2024- Platinum Sun and Shade schaduw doeken. Één van de oudste merken op de markt en qua kleur één van de meest gewilde producten. De range qua afmetingen blijft een beetje achter bij de nieuwere merken die handig op dit fenomeen inspelen door ook afmetingen te leveren die minder gangbaar zijn. Nesling gebruikt over het algemeen voor de waterdoorlatende schaduwdoeken 285 gr/m2 HDPE doek en 316 kwaliteit driehoeksbeugels op de hoeken. De waterafstotende schaduwdoeken zijn gemaakt van 220 gr/m2 polyesterdoek met een waterafstotende PU coating. Deze coating is nauwelijks zichtbaar. Nesling levert ook rolgordijnen voor buiten, harmonicadoeken, balkondoeken en zelfs aluminium pergola’s voor de harmonicadoeken. Platinum, gevestigd in Breda is één van de grotere leveranciers van parasols in de Benelux. Nesling heeft een streng maar eerlijk beleid ten aanzien van garanties en een grote voorraadpositie. Bij Nesling/Platinum sun and shade schaduwdoeken zal je niet snel misgrijpen. Ook zijn de kleuren al zeer lang in het assortiment dus als je later iets wilt bijkopen ben je bij Nesling/Platinum aan het goede adres. De garantie is 5 jaar op waterdoorlatende en 3 jaar op waterafstotende doeken. Kortom een vertrouwde keuze.

Sunfighters. Ook een Nederlands merk gevestigd in Doetinchem. Gebruikt voor de waterdoorlatende doeken momenteel een HDPE doek van 320 gr/m2. Voor de waterafstotende doeken is het een gecoate polyester van 200 gr/m2. Sunfighters biedt ook 5 jaar garantie maar op beide soorten doeken. Innovatieve maatvoeringen waaronder voor dit jaar een vierkant doek van 4,2 x 4,2 om het gat tussen de veelgebruikte 3,6 x 3,6 en 5×5 meter doeken op te vullen. Wat ons betreft een welkome aanvulling! Sunfighters biedt ook harmonicadoeken aan de zogenaamde Sunfighter “wavesails” maar geen rolgordijnen en/of balkondoeken. De kleuren zijn basic. De verpakking en de gehele uitstraling van het merk is minder luxe dan van Nesling/Platinum Sun and Shade en of Shadow Comfort, maar het zijn prima doeken voor een goede kwaliteit/prijs verhouding.

sunfighter schaduwdoek 320 gram

Shadow Comfort. Ook een Nederlands merk gevestigd te Someren Noord Brabant. Shadow Comfort timmert hard aan de weg met de eigen ontwikkeling van HDPE schaduwdoeken maar ook harmonicadoeken en buitengordijnen van HDPE, rolgordijnen en met ingang van 2024 ook vouwgordijnen van HDPE! Shadow Comfort levert de meeste variaties in kleuren en afmetingen en net als de andere besproken merken ook maatwerk afmetingen dus als je maat er niet direct bij zit is ook maatwerk vaak mogelijk. De HDPE stoffen die Shadow Comfort gebruikt verschillen van gewicht per kleur. Zo zijn er stoffen van 250 gr/m2 (dessert storm/cool grey/moonstone green/country blue) 280 gr/m2 voor de Japanese Brown, de Deep Grey en de Neutral sand en zelfs 300 gr/m2 voor de Classic Black en Duo Color Black. De garantieperiode op Shadow Comfort doeken is wettelijk 2 jaar.

Maanta outdoors is een kwalitatief hoogstaand merk schaduwdoeken uit Italië. Zonnedoeken.nl is de officiële partner van Maanta in de Benelux. Dit merk levert naast waterdoorlatende doeken ook waterafstotende doeken en een range aan zeer hoogwaardig bevestigings materiaal. Naast schaduwdoeken zijn er gepoedercoate palen te verkrijgen en zelfs verlichting van IP66 kwaliteit. Maanta levert ook begeleide rolgordijnen voor buiten en andere slimme accessoires. Het bijzondere aan Maanta is dat ze echt heel erg gefocust zijn op kwaliteit. Dat zie je met name terug in de details. Voor de waterdoorlatende doeken wordt een HDPE gebruikt van 320 gr/m2 en voor de waterafstotende doeken een purishade (merk polyster) van 270 gr/m2. Maanta levert ook radiaal gesneden doeken. Dat zijn doeken die qua maat en vorm door de computer worden omgerekend tot snijvlakken waardoor een betere verdeling van de krachten in het doek kan plaatsvinden. Tot nu boden alleen de echt heel dure merken deze productiemethode aan. De RVS hoeken waarin de zoombanden samenkomen zijn verstelbaar waardoor ook hierdoor het zeil beter valt te “trimmen”. De officiële garantietermijn van Maanta outdoors is 4 jaar. Het enige nadeel van het merk is dat de voorraad in Italië wordt aangehouden zodat de levertijd wat langer is dan bij de Nederlandse merken. Bij zonnedoeken.nl kunt u terecht voor een uitstekende begeleiding van uw order.

Zonnedoeken.nl is official dealer van Maanta Outdoors en houdt een grote voorraad Maanta producten aan. U kunt bij ons ook terecht voor advies en keuzehulp.

Gebaseerd op het bovenstaande is het advies om weg te blijven van schaduwdoeken die worden aangeboden in niet speciaal zaken, de bouwmarkten en tuincentra. Informeer jezelf goed en ga als volgt te werk:

Wil ik een waterdoorlatend of waterafstotend doek en wat zijn de voor-, en nadelen?

Ben ik gebonden aan een bepaalde vorm of afmeting? Zo ja welk merk schaduwdoeken sluit daar het beste op aan?

Welke kleur heeft mijn voorkeur?

Tot slot welke prijs ben ik bereid te betalen, ben ik gevoelig voor hoogwaardige kwaliteit en/of finesses of ga ik voor praktisch en goedkoper.